Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VIDEO: Radu CRACIUN: Banii din Pilonul II sunt o proprietate privata!Pensiile private din Romania sunt in centrul atentiei in ultimul an, fiind vehiculate mai multe scenarii privind viitorul lor. Despre aceste discutii, rezultatele pietei, ce se intampla cu banii participantilor la Pilonul II si care este viitorul pensiilor am discutat cu Radu CRACIUN - Presedintele BCR Pensii si al APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si Iulia SCANTEI - Senator, in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 10 iulie a.c., de RFI Romania.

Amintim ca Pilonul II de pensii din Romania a implinit, in luna mai, 10 ani de functionare, timp in care a functionat eficient, transparent, fara sincope, cu rezultate investitionale excelente si cu recunoastere internationala a tuturor acestor performante.

"Avem motive sa fim multumiti de ce am realizat in primii 10 ani de Pilon II. Sistemul a livrat intocmai asteptarilor, in sensul in care a ramas un sistem sigur, transparent, iar rezultatele investitionale au fost peste asteptari - media randamentului investitional a fost de circa 8% pe an. As spune ca a fost una dintre putinele reforme de succes cu care Romania se poate lauda", a declarat Radu CRACIUN.

El a precizat ca "au existat mai multe scenarii in spatiul public privind Pilonul II, de multe ori contradictorii, insa realitatea este ca momentan functionam asa cum am facut in ultimii 10 ani, dar din pacate cu o contributie mai mica, ca urmare a schimbarilor din zona politicilor fiscale".

La randul sau, Iulia SCANTEI a precizat ca un rau s-a produs deja de la 1 ianuarie 2018 prin reducerea procentului alocat Pilonului II din contributia lunara, la 3,75%, actiune ce a creat dezamagiri participantilor la acest pilon. "Nivelul nostru de asteptare pentru urmatorii 10 ani, cu o contributie mai mica, nu va mai arata aceleasi rezultate (ca in primii 10 ani)".

APAPR chiar a lansat, anul acesta, o campanie de informare privind pensiile private.

"Este o campanie de informare, care isi propune sa educe. Prima parte a campaniei a avut un mesaj centrat pe proprietate si faptul ca banii din Pilonul II sunt o proprietate privata. Acestia sunt banii detinatorilor de conturi de pensii private. Din momentul in care banii intra in conturile lor sunt bani privati. Banii acumulati in Pilonul II pot fi lasati mostenire, care este dovada suprema a faptului ca vorbim de active private, acest drept de a fi lasati mostenire fiind statuat prin legea care guverneaza pensiile private", a subliniat Radu CRACIUN.

"Am explicat ca acesti bani sunt proprietate privata, asa cum sunt banii din depozite bancare sau orice alte detineri pe care romanii le au", a adaugat el.

"Iar a doua parte a campaniei, care este acum in curs de desfasurare, are, de asemenea, ca obiectiv informarea si educarea cetatenilor si este focalizata pe doua doua tipuri de informatii. Primul este ca sistemul este unul transparent, in care in orice clipa fiecare participant poate sa afle cati bani a strans in cont. Al doilea mesaj este focalizat pe siguranta sistemului, pe faptul ca acesti bani sunt garantati si nu pot fi pierduti", a mai spus Radu CRACIUN.

Iulia SCANTEI a mai subliniat ca cetatenii au dreptul la informare, acesta fiind un drept constitutional. "Felicit asociatia APAPR si orice alta entitate din Romania care realizeaza diverse informari pentru cetateni, inclusiv tinerii care urmeaza sa se angajeze, cu privire la drepturile pe care le vor avea in calitate de participanti si care este natura acestor venituri din Pilonul II".

Ea a adaugat ca si proprietatea privata este garantata prin Constitutie. "Tocmai cand ai o astfel de garantie nu te gandesti ca statul va fi cel care va veni intr-o zi si va realiza o prima incalcare a Constitutiei, astfel incat sa poata sa isi acopere, in cazul pensiilor, un deficit major, perpetuat de-a lungul anilor", a afisat Iulia SCANTEI.

"Este de retinut ca si romanii, ca si alti cetateni europeni, isi subestimeaza nevoia de bani la pensie. Nu suntem o exceptie, dar am fi o exceptie sa nu constientizamm acest lucru si atunci cred ca ceea ce ar trebui sa facem cu totii este sa economisim nu doar pentru vacante, pentru masini, ci sa economisim pentru pensie, sa avem niste bani la care sa nu umblam pana atunci, iar sistemul privat de pensii este mecanismul perfect de a ne autodisciplina, deoarece la acei bani nu putem umbla inainte de momentul pensionarii", a concluzionat Radu CRACIUN.

De aemenea, Iulia SCANTEI a afirmat: "Pornind de la o statistica a Bancii Mondiale conform careia 4 romani din 10 au un cont bancar in Romania, acest rezultat cred ca este foarte mult legat de educatia noastra financiara. Aceasta educatie priveste si constientizarea faptului ca ceea ce astazi ne putem asigura singuri pentru ca suntem sanatosi, pentru ca avem un loc de munca bine platit, pentru ca putem calatori in strainatate, putem sa ne informam, mai tarziu nu va mai fi atat de usor din cauza varstei, a unui nefericit accident sau a unei imbolnaviri. Atunci trebuie sa fim atenti la campaniile de informare si trebuie sa ne educam copiii.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Gasiti aici si video-ul RFI Romania.


Publicat pe 11.07.2018

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva