Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VIDEO: Cati bani au pierdut romanii ca urmare a scaderii contributiei la Pilonul II?Cu o istorie de aproximativ 11 ani in Romania, sistemul de pensii private pare sa se fi inscris pe un trend ascendent, in ciuda presiunilor si discutiilor la care a fost supus in ultima vreme. Situatia pensiilor private din Romania a fost analizata si la RFI, in cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc", care i-a avut ca invitati pe Adrian CODIRLASU - Presedinte, CFA Romania - si Radu CRACIUN - Presedinte APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) si Presedinte BCR Pensii-, alaturi Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii.

Potrivit unui studiu recent, romanii au incredere in Pilonul II, iar 71% dintre acestia considera necesara mentinerea acestuia. De asemenea, potrivit aceluiasi studiu, 9 din 10 romani stiu de Pilonul II, 7 din 10 romani sunt constienti ca fondurile din Pilonul II le apartin, iar 5 din 10 romani considera ca Pilonul II este un sprijin si pentru economia Romaniei.

"Ca sa fiu sincer, cifrele au fost si pentru noi surprinzator de bune. E un studiu pe care noi l-am comandat in mediul urban, pentru ca marea majoritate a angajatilor, cei care contribuie la Pilonul II, se gaseste in mediul urban. Un alt lucru care ne-a uimit a fost faptul ca, din estimarile noastre, pana intr-un milion de romani au peste 10.000 de lei in conturile lor personale de pensii private Pilon II, dar nu stiu acest lucru. Fie nu stiu ca au acest cont, fie cred ca au mai putin. Sunt 10.000 de lei dupa 10 ani. O contributie lunara timp de 10 ani la nivelul unui salariu mediu pe economie s-ar duce, mai degraba, spre 12.000 de lei. Sa ne gandim cati bani se strang dupa inca 10 ani si inca 10 ani. Extrapolarea nu este liniara. Dupa 10 ani, 12.000 de lei este o suma decenta. Ar fi fost si mai mare daca se respecta calendarul contributiilor", a explicat, la "Ora de Risc", Radu CRACIUN - Presedinte, APAPR.

Calendarul contributiilor nu s-a respectat, iar contributia nu doar ca ar fi trebuit sa fie 6% de cativa ani, ci a fost redusa de la 5,1%, la 3,75%. Ce impact a avut aceasta reducere asupra economiilor romanilor?

"Conform legislatiei in vigoare, ar fi trebuit ca aceasta contributie sa fie de 6%. Legea spune asta. De la 5,1%, a scazut la 3,75%, acest lucru si pe fondul trecerii contributiilor de la angajator, la angajat. Este o scadere de 12-13% a contributiei. Contributiile de anul acesta ar fi trebuit sa fie cu 12-13% mai mari", a precizat Adrian CODIRLARU - Presedinte, CFA Romania -, completat de Radu CRACIUN, care a explicat, in cateva cuvinte, impactul nerespectarii calendarului contributilor: "Nerespectarea calendarului a dus, pana in momentul de fata, la pierderea a 2 miliarde de euro."

Exista, insa, si o veste buna. Presiunile si discutiile din jurul sistemului de pensii private din Romania au facut ca acestea sa se inscrie pe un trend ascendent, cel putin in perceptia romanilor.

"Dintr-o data, multi au constientizat ca au niste economii in contul de Pilon II. Statisticile arata aceasta crestere a interesului pentru Pilon II. Birourile noastre de call-center sunt mult mai solicitate decat anul trecut pe vremea aceasta, pentru ca oamenii se intereseaza de pensiile lor private. Chiar daca aceste discutii au fost generate intr-un context mai putin fericit, eu sunt tentat sa vad jumatatea plina a paharului si sa spun ca, acum, cand tragem linie si adunam, vedem ca, dintr-o data, avem o populatie mult mai educata si constienta de beneficiile pe care le are existenta unui sistem de pensii private", a mai subliniat Radu CRACIUN.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 12.12.2018

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva