Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VIDEO: Cat au castigat romanii din pensiile suplimentare?2017 a fost un an agitat pentru Pilonul II de pensii private obligatorii. Guvernul a redus contributiile angajatilor de la 5,1% la 3,75%, iar specialistii din domeniu spun ca aceasta masura va afecta viitoarele pensii private ale romanilor. Despre consecintele acestei decizii, castigurile romanilor cu pensii suplimentare, si nu numai, au discutat Radu CRACIUN - CEO, BCR Pensii, Andreea RADU - Redactor Sef Adjunct, Publicatiile XPRIMM si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii.

Fondurile private de pensii sunt unii dintre investitorii strategici cei mai puternici din economia romaneasca, in timp ce Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire pentru circa 50% din populatia activa.

"O anumita scadere a procentului era logic sa se intample, avand in vedere schimbarile legislative in domeniul fiscal, prin care toate impozitele au fost trecute in sarcina angajatului. Pariul Guvernului a fost faptul ca angajatorii vor compensa integral aceste impozite suplimentare astfel incat salariul net sa ramana neschimbat. De aici si ideea ca acest procent care mergea in sistemul de pensii privat obligatoriu (Pilon II) sa fie scazut. Dar un calcul matematic simplu arata ca o compensare a impozitelor s-ar fi facut cu o crestere a salariului brut de aproximativ 20%, iar ca valoarea nominala a contributiei la Pilonul II sa fi fost aceeasi, procentul ar fi trebuit sa scada de la 5,1% la 4,1%, nu la 3,75%, ceea ce inseamna ca aceasta scadere a indus o reducere a valorii nominale a contributiei, care s-a vazut in conturile individuale", a declarat Radu CRACIUN.

"Aceasta scadere procentuala a fost mai mare fata de ce ar fi trebuit sa fie pentru ca ea sa aiba un impact neutru asupra contribuabililor", a subliniat el.

In prezent exista aproximativ 7 milioane de participanti la cele 7 fonduri de pensii private Pilon II, care au o suma acumulata in conturile lor de circa 40 miliarde de lei.

"As spune ca 2017 a fost inca un an bun pentru sistemul privat de pensii din toate punctele de vedere. Pe de-o parte am continuat sa avem noi intrari de participanti atat in Pilonul II, cat si in Pilonul III. Vedem un reviriment al Pilonului III, tot mai mult angajatori fiind interesati sa ofere aceste beneficii pentru angajati, ceea ce este de bun augur. De asemenea, randamentul investitional este unul foarte bun si nu trebuie sa uitam ca 2017 a fost anul unui bilant la 10 ani de la lansarea Pilonui II", a spus Radu CRACIUN.

Conform acestuia, "din cele 40 de miliarde de lei din conturile participantilor la Pilonul II, aproximativ 7 miliarde de lei reprezinta randament investitional - sunt rezultatul investitiilor pe care administratorii le-au facut si modul in care au inmultit banii, ceea ce arata utilitatea si succesul acestui sistem. Practic, 33 miliarde de lei sunt contributii, carora s-au adaugat 7 miliarde lei randament investitional dupa scaderea tuturor comisioanelor aferente fondurilor".

CEO-ul BCR Pensii arata ca exista un interes crescand din partea angajatorilor pentru pensiile facultative Pilon III. "Daca in urma cu 6-7 ani discutia cu un angajator despre pensiile facultative se termina foarte repede, acum dureaza cel putin o jumatate de ora si se lasa cu notite, intrebari etc. Asta si pentru ca in trecut se vorbea de diferentiere prin a oferi asigurari de sanatate angajatilor, iar in momentul de fata acesta nu mai este un criteriu de diferentiere pentru ca toata lumea le ofera, si astfel cred ca pensiile private sunt urmatorul nivel pe care angajatorii il ofera pentru a se diferentia".

"Sunt sectoare economice in care pensia privata facultativa a devenit mai degraba norma decat exceptie. Visul meu este sa ne indreptam catre aceasta situatie, in care angajatul sa fie neplacut surprins atunci cand afla ca angajatorul nu ofera pensie privata", a precizat Radu CRACIUN.

Ce ar trebui sa retina romanii? "Este extrem de important sa aplicam regula de "a nu pune toate oualele in acelasi cos". La pensie, situatia ideala este aceea in care avem o sursa cat mai diversificata de venituri si nu suntem dependenti de un singur furnizor de astfel de venituri, fie el chiar statul roman", a raspuns CEO-ul BCR Pensii.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 11.04.2018

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva