Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Studiu: Barbatii sunt mai preocupati de planificarea anilor de pensie. Asigurarile sunt putin cunoscute


Femeile sunt mai preocupate de economisire decat barbatii, insa reusesc sa puna bani deoparte intr-un procent mai mic decat acestia, releva un studiu realizat de OTP Bank Romania, prin intermediul Fundatiei Dreptul la Educatie. Potrivit datelor rezultate, principala preocupare a barbatilor este nivelul de trai la pensie, in timp ce un procent mai mare dintre femei declara ca sunt linistite in aceasta privinta. De asemenea, in ambele cazuri asigurarile sunt produse financiare foarte putin cunoscute si folosite.

OTP Bank Romania si FinZoom.ro au derulat in perioada 22 august - 24 septembrie un sondaj 100% online privind comportamentul financiar al romanilor. Sondajul s-a desfasurat pe site-ul de comparatii de produse financiare FinZoom.ro si pe Facebook, pe un esantion de 1.000 de persoane cu varsta peste 18 ani, dintre care aproximativ jumatate (48%) au studii superioare, iar 16% studii superioare economice.

Studiul identifica mai multe diferente intre sexe in privinta comportamentelor financiare.

Asigurarile - produse financiare foarte putin cunoscute si folosite

Cand vine vorba despre polite de asigurari, cu exceptia celor auto si de locuinte, in jur de un sfert din cei intervievati nu sunt familiarizati cu aceste produse, iar procentul celor care detin asigurari de viata, de sanatate ori de bunuri variaza, depasind rareori 50%.

Nu au asigurari de viata 68% dintre femei si 55% dintre barbati, iar 19% din ambele categorii nu stiu pentru ce ar ajunge asigurarea lor de viata.

Situatia este asemanatoare cand vine vorba de asigurarea de sanatate (boala si accidente): 68% dintre femei si 54% dintre barbati nu au asigurare de boala si accidente, iar 20% dintre femei si 26% dintre barbati nu stiu pentru ce ar acoperi cea pe care o au.

Cand vine vorba de asigurarea de bunuri, procentele se schimba: 50% dintre femei nu detin o astfel de asigurare (37% este procentul la barbati), 22% nu stiu pentru ce ar ajunge (16% dintre barbati), iar 15% spun ca nu ar ajunge pentru a inlocui bunul avariat vs. 26% dintre barbati care declara ca ar ajunge sa inlocuiasca bunul avariat.

Asigurarea auto si cea de locuita sunt cele care predomina, impreuna reprezentand peste 60% dintre asigurarile detinute de ambele sexe.

Barbatii reusesc sa economiseasca mai bine decat femeile

In timp ce principala preocupare a femeilor (19% dintre femei) este cum sa economiseasca, un procent mai mare de barbati declara ca pot sa economiseasca sistematic (66% vs. 54% dintre femei).

Barbatii sunt preocupati in egala masura in ce sa investeasca pe termen lung si cum sa economiseasca (fiecare cu 16%) si tot ei sunt cei care au reusit intr-un procent mai mare sa puna bani deoparte in ultimele 6 luni. Astfel, in timp ce 26% dintre barbati spun ca nu au reusit sa puna deoparte nimic in aceasta perioada, 44% dintre femei se afla in aceasta situatie.

Chiar daca barbatilor le provoaca mai mult stres sa se ocupe de bani (65% dintre barbati vs. 56% dintre femei), femeile sunt mai preocupate decat barbatii de cum sa se descurce din salariu (15%, vs. doar 11% dintre barbati).

Daca ar ramane fara un loc de munca (sau sursa principala de venit), barbatilor le-ar ajunge mai mult timp banii (25% peste 9 luni, 23% intre 3-5 luni), in timp ce femeilor le-ar ajunge banii sub o luna (39%) sau 1-2 luni (29%).

Cei mai multi barbati (28%) au puse economii deoparte pentru perioade mai grele, in timp ce acelasi procent de femei declara ca nu au economii.

Femeile sunt mai linistite cand se gandesc la pensie

Principala preocupare a barbatilor este nivelul de trai la pensie (19% vs. 17% femeile). De altfel, un procent mai mare dintre femei declara ca sunt linistite in ceea ce priveste anii de pensie (70% dintre femei vs. 54% dintre barbati).

In ultimii 2 ani, 45% dintre barbati au spus ca au fost preocupati de doua sau mai multe ori de planificarea anilor de pensie (33% femeile), iar 40% dintre femei nu s-au preocupat de acest lucru niciodata (vs. 28% dintre barbati).

De altfel, intrebati la ce varsta ar putea iesi la pensie, astfel incat sa pastreze 65% din venitul actual, peste jumatate dintre femeile intervievate au raspuns ca nu s-au gandit inca la acest aspect (57%), in timp ce doar 38% dintre barbati au declarat acest lucru.

Barbatii sunt mai responsabili in rambursarea creditului de pe card

51% dintre femei nu au card de credit (fata de 38% dintre barbati), iar doar 19% dintre femei ramburseaza intotdeauna integral suma utilizata de pe cardul de credit in urmatoarea luna, fata de 32% dintre barbati.

Intrebati daca ar trebui sa faca o reparatie majora sau ar trebui sa schimbe un bun de folosinta indelungata, atat barbatii (53%) cat si femeile (41%) ar face aceasta cheltuiala din surse proprii. La familie si prieteni ar apela 25% dintre femei si 13% dintre barbati, la cardul de credit existent ar apela 25% dintre barbati si 17% dintre femei, iar catre un credit bancar sunt mai deschisi barbatii (13% vs 6% femeile).

Buget personal

Majoritatea femeilor (52%) si a barbatilor (47%) a declarat ca nu si-a facut un buget personal, in scris, in ultimele 12 luni, insa 41% din ambele categorii au facut acest lucru de cateva ori in aceasta perioada.

In situatia in care, in vreo categorie, si-au dorit sa cheltuie mai mult decat banii avuti la dispozitie, femeile au amanat achizitia pentru luna viitoare, cand au avut bani (42%), in timp ce 38% dintre barbati au declarat ca "daca trebuia cumparat, l-au cumparat".

39% dintre femei decid sa faca o cheltuiala doar daca exista suma planificata in bugetul personal (vs 32% barbatii), in contul curent 19% (la fel barbatii, 20%) sau pe cardul de credit 8% (11% barbatii).

Cand se gandesc la cheltuieli importante la care se asteapta, 51% dintre femei vs. 37% barbati isi fac griji fiindca nu stiu ce se va intampla, iar procentul de barbati total linistiti este dublu (23%, fata de 12% femei).

Cumparaturile se fac in functie de nevoie, iar la prieteni se apeleaza pentru sfaturi financiare

Femeile cumpara daca au si altii acelasi lucru (60%), daca au nevoie de acel lucru (59%) sau daca este la moda (48%), in timp ce barbatii cumpara in primul rand daca au nevoie de acel lucru (57%), dar si pentru ei conteaza la fel de mult daca altii il au (54%) sau daca e la moda (41%).

Inainte de a lua decizii financiare, ambii apeleaza in primul rand la rude, prieteni, cunostinte (femeile 35%, barbatii 29%), insa pe locul doi femeile spun ca nu exista cineva la care apeleaza permanent pentru a cere sfaturi (30%), in timp ce barbatii apeleaza la informatii publice, media (26%).


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 23.10.2018

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva