Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

RBL: Sistemul privat de pensii contribuie la dezvoltarea economiei


Actualul sistem de pensii este singura reforma structurala din Romania care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere. Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investitiile facute pe piata de capital si, de cealalta, prin faptul ca ofera antreprenorilor romani si autoritatilor publice locale o solutie alternativa de finantare, a transmis Romanian Business Leaders (RBL).

Conform RBL, sistemul de pensiii este, in acelasi timp, parte din "sistemul imunitar" pe care Romania l-ar putea activa intr-o noua criza financiara: in cazul in care investitorii straini ar decide sa se retraga de pe piata, cum se intampla in perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achizitiona titlurile de stat romanesti vandute de acestia.

RBL considera ca orice declaratie publica despre schimbarea sistemului de pensii - o constructie in care am investit cu totii vreme de un deceniu - trebuie facuta cu responsabilitate si intr-un mod echilibrat, pentru ca risca sa priveze antreprenorii locali de o sursa prin care isi pot finanta cresterea si sa vulnerabilizeze Romania.

In 2008, la declansarea crizei, fondurile de pensii private erau inca in faza de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii institutionali locali il au in situatii limita. Numerosi investitori institutionali straini s-au grabit, atunci, sa vanda cu orice pret obligatiunile suverane ale Romaniei, asteptandu-se la o prabusire a economiei. "Ar fi fost foarte bine sa fi fost functionale, atunci, fondurile de pensii de azi, intrucat ar fi putut cumpara obligatiunile vandute cu discounturi de peste 20% de strainii panicati. Si ar fi stabilizat mai rapid si mai eficient pretul acestora in piata, aducand castiguri de capital milioanelor de romani contributori", a declarat Dragos NEACSU, membru in Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), CEO al ERSTE Asset Management.

Astazi, dupa aproape 10 ani de la declansarea crizei, fondurile de pensii finanteaza o parte semnificativa din deficitul bugetar, cumparand titluri de stat alaturi de alti investitori institutionali majori locali. In felul acesta este asigurat un echilibru necesar in raport cu finantatorii externi. Investitorii institutionali locali detin astazi o cota-parte comparabila cu cea a finantatorilor externi - circa 18% - din datoria publica finantata prin obligatiuni suverane. Tendinta asteptata de evolutie a sectorului de pensii este ca investitiile sa fie extinse spre instrumente de datorie si participatii in companii antreprenoriale romanesti.

RBL considera ca Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica - si venind in fata partenerilor sociali, pentru consultari, cu studii de impact si propuneri scrise, in locul mesajelor transmise prin presa. "Credem ca este important ca guvernantii sa nu vulnerabilizeze intreaga economie si capacitatea tarii de a se proteja in fata dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice pret, urgente pe termen scurt. RBL e gata sa ofere puncte de vedere, asistenta, know how si propuneri pentru solutii sanatoase pentru Romania", au transmis oficialii Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru afacerile responsabile si, in felul acesta, o tara mai buna pentru romani.

Soarta pensiilor private obligatorii - Pilon II se numara printre cele mai discutate subiecte din ultima perioada. Dupa ce au existat zvonuri ca vor fi nationalizate, ultimele discutii arata ca va fi redusa contributia participantilor, posibil pana la 2,5% sau chiar 1%, lucru ce va afecta considerabil pensiile viitoare.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 07.09.2017

Cele mai recente stiri:
» AmCham avertizeaza asupra posibilelor dezechilibre cauzate de cheltuielile ce decurg din proiectul de modificare a legii pensiilor
» Instanta a anulat amenda de 100.000 lei primita de Raluca TINTOIU, aflata la conducerea NN Pensii
» 7 din 10 romani considera ca Pilonul II trebuie mentinut in arhitectura sistemului de pensii
» Mai putini pensionari in trimestrul doi. Pensia medie a stagnat la 1.122 lei
» Lucian MATU s-a alaturat echipei de Management a BCR Pensii
» Administratorii din Pilonul II de pensii vor plati catre stat 0,5pp din comisionul de transfer de 2,5%
» Ministerul Muncii a publicat proiectul noii Legi a pensiilor
» Cristina NICOLESCU este noul Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
» Angajatii din asigurari si pensii private au castigat, in medie, cu peste 1.000 lei mai putin in luna mai
» VIDEO: Radu CRACIUN: Banii din Pilonul II sunt o proprietate privata!


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private