Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Pensia medie a fost 1.296 de lei in T3 2019. Numarul pensionarilor a scazut cu 13.000


Numarul mediu de pensionari a fost de 5,146 milioane de persoane in al treilea trimestru din 2019, in scadere cu 13.000 de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,668 milioane de persoane, in scadere cu 2.000 persoane fata de T2 din 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas - platite de casele de pensii) a fost de 1.296 lei, in crestere cu 4,9% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.249 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 48,7% (comparativ cu 45,9% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 104,8%.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 55.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 15.000 persoane.

Pe de alta parte, conform INS, Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 6,1% si respectiv cu 5,8%.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,96%) in numarul total de pensionari, iar pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 90,7% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (77,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariati lor a fost de 9 la 10, iar acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si 14 la 10 in Botosani, Calarasi si Vaslui.

Potrivit INS, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 635 de lei (997 lei in judetul Botosani, 1004 lei in Giurgiu, 1.024 lei in Vrancea fata de 1.632 lei in judetul Hunedoara, 1.582 lei in Municipiul Bucuresti, si 1.487 lei in judetul Brasov).

"Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2019, a fost de 1,025 milioane persoane, din care: 850.400 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 18,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; - 172,3 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 58,8% din totalul acestora;- 3.200 persoane din sistemul militar, reprezentand 1,8% din totalul acestei categorii", precizeaza INS.


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 18.12.2019

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva