Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Norma ASF care stabileste modalitatea prin care un participant se poate retrage din Pilonul II, publicata in Monitorul Oficial


Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care stabileste modalitatea prin care un participant se poate retrage din Pilonul II de pensii a intrat in vigoare marti, 12 martie 2019, cand a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, persoanele care au cotizat cel putin 5 ani la Pilonul II pot solicita oprirea platilor, urmand sa cotizeze doar la sistemul public de pensii (Pilon I).

Norma nr. 4/2019 pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat poate fi consultata pe site-ul ASF.

Obiectivul normei consta in armonizarea prevederilor Normei nr. 1/2015 cu prevederile OUG nr. 114/2018 (privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene) in vederea crearii cadrului legal de incetare a platii contributiei la un fond de pensii administrat privat.

Banii acumulati in fondul privat de pensii nu pot fi retrasi, participantii putand beneficia de ei in momentul pensionarii.

"Activul personal al participantului care a solicitat retragerea de la fondul de pensii administrat privat in baza art. 32 alin. (6) din Lege este administrat pana la deschiderea dreptului la pensia privata", se precizeaza in norma.

Participantii care au contribuit la Pilonul II o perioada de minim 5 ani pot solicita retragerea din sistem prin informarea administratorului si completarea unui cereri - cadru de incetare a platii contributiei. Cererii i se ataseaza si o copie dupa actul de identitate. De asemenea, participantii vor completa si o cerere pe propria raspundere. Modelul de cerere este inclus in norma.

Incetarea platii contributiilor catre fondurile de pensii administrate privat are loc din luna in care a fost depusa cererea: "Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect si complet formulata de catre un participant in baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect incetarea platii contributiilor incepand cu contributia aferenta lunii in care a fost depusa cererea", se precizeaza la art. 36 din norma.

Fondurile de pensii private obligatorii - Pilon II aveau active nete in valoare de 47,57 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, in crestere cu 19,7% fata de nivelul din luna similara a anului precedent, insa in scadere cu 1,2% fata de luna noiembrie, conform informatiilor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.


In decembrie 2018, numarul total al participantilor la Pilonul II a ajuns la 7,25 milioane de persoane, comparativ cu 7,21 milioane de persoane in luna noiembrie si 7,04 milioane de persoane in decembrie 2017.

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.03.2019

Cele mai recente stiri:
» Grupul financiar Banca Transilvania a primit unda verde pentru achizitionarea Certinvest Pensii
» Studiu: Care sunt diferentele de venit din pensii dintre femei si barbati?
» Studiu: 70% dintre romani nu sunt de acord cu majorarea varstei de pensionare
» Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat de Camera Deputatilor
» 30% dintre participantii la Pilonul II de pensii private au acumulat peste 10.000 de lei in contul personal
» Radu CRACIUN, APAPR: Statul nu a virat in Pilonul II contributii in valoare de 10 mld. lei
» Pilonul II: Activele administrate de fondurile de pensii au crescut cu peste 30% in 2019
» Pilonul II a avut un randament mediu de 11,8% in 2019, fiind cel mai bun rezultat din ultimii 9 ani
» APAPR saluta modificarile adoptate de Guvern la OUG 114/2018
» Pilon II: Fondurile de pensii aveau active nete de 60,92 miliarde lei la sfarsitul lunii noiembrie 2019


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva