Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

Declinul demografic ameninta sistemul public romanesc de pensii


Una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public romanesc de pensii este reprezentata de declinul demografic, a aratat, in cadrul Conferintei Nationale de Pensii Private, Prof. Univ. Vasile GHETAU, Directorul Centrului de Cercetari Demografice Vladimir TREBICI, Academia Romana.

Potrivit acestuia "tara noastra se afla in al 26-lea an de declin demografic: un sfert de secol! Datele sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990 - 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori".

Vasile GHETAU a subliniat faptul ca scaderea de circa 3,2 milioane locuitori are originea "in scadere naturala (600.000 de persoane), emigratia definitiva (circa 300.000 de persoane) respectiv o imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari (circa 2,4 milioane de locuitori)".

In ceea ce priveste rata fertilitatii - care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, ea se afla in jurul valorii de 1,3 incepand cu anul 2000 (fata de circa 3,7 in anii 70) "Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii  postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale".

"Reducerea numarului de nou-nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume ori de a avea un singur copil. Si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori un input superior pentru calitatea vietii unicului copilul. Pe termen lung, insa, costurile sunt altele la nivelul societatii", a aratat GHETAU.
Editor: Vlad BOLDIJAR | Publicat pe 19.01.2015

Cele mai recente stiri:
» Angajatii din asigurari si pensii private au castigat, in medie, cu peste 1.000 lei mai putin in luna mai
» VIDEO: Radu CRACIUN: Banii din Pilonul II sunt o proprietate privata!
» 5 mituri despre Pilonul I si Pilonul II de pensii
» Ce inseamna cresterea varstei de pensionare pentru economiile tarilor OECD?
» Radu CRACIUN, Presedintele APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si Presedintele BCR Pensii
» Pensia medie lunara a scazut in primul trimestru din 2018
» CNIPMMR sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii
» 10 ani de administrare efectiva pentru Pilonul II: 7,13 mil. participanti, 42,7 mld. lei active, 8,15% randament mediu anual
» Olguta VASILESCU: Pilonul II de pensii va deveni optional
» PensionsEurope cere Guvernului sa pastreze arhitectura sistemului de pensii private din Romania


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private