Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU, ASF: Prin legea privind pensiile ocupationale am pus bazele Pilonului IV de pensii in Romania


Parlamentul a aprobat miercuri, 12 decembrie 2019, proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care transpune directiva UE 2016/2341, IORP II in legislatia nationala, contribuind astfel la diversificarea universului pensiilor facultative, pe baza de acumulare, cu componenta ocupationala, a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedinte ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private.

"Astfel, ne aliniem la practica europeana cu privire la fondurile de pensii ocupationale si introducem un element nou menit sa consolideze relatia dintre angajat - angajator, materializat printr-o schema de pensii ocupationale propusa de acei angajatori care dispun de capacitatea financiara necesara, in beneficiul propriilor angajati", a adaugat el.

Conform Vicepresedintelui ASF, in timp ce fondurile de pensii facultative Pilon III, sunt axate in special pe componenta individuala de retail, fondurile de pensii ocupationale Pilon IV, se bazeaza pe componenta corporate, fiind constituite la initiativa angajatorului. Acesta achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul, care infiinteaza si administreaza fondul de pensii ocupationale.

In cadrul procesului de transpunere a directivei s-a avut in vedere adaptarea la modul de functionare a sistemului de pensii private in Romania, prin constituirea unui fond, cu evidentierea contributiilor in conturi individuale, astfel incat sa primeze siguranta activelor fondului, prin separarea acestora atat de patrimoniul angajatorului cat si de cel al administratorului si mentinerea acestora la un depozitar. Activitatea administratorilor si a fondurilor de pensii ocupationale va fi supravegheata de catre ASF.

"Prevederile legii privind pensiile ocupationale permit o flexibilitate ridicata a conditiilor schemei de pensii, astfel incat angajatorii, in calitate de platitori de contributii sa poata decide cu privire la tipul de contributii pe care le propun, definite sau definite cu garantii, la cuantumul contributiei, care poate varia in functie de criterii precum vechimea, functia detinuta si drepturile salariale", a spus Dan ARMEANU.

"Suplimentar, fata de angajator, si angajatii pot contribui la acelasi fond de pensii ocupationale pentru o crestere mai accentuata a valorii activului personal si implicit a cuantumului viitoarei pensii. Mecanismul de evidenta pe baza conturilor individuale ofera o anumita mobilitate, nu numai cu privire la posibilitatea de transfer a activului personal de la un fond de pensii ocupationale la un alt fond, in cazul schimbarii angajatorului, ci si transferul la un fond de pensii facultative si permite totodata pastrarea activelor la mai multe fonduri, cu posibilitatea de cumulare la momentul deschiderii dreptului la pensie", a adaugat acesta.

El a mai spus ca, in vederea eficientizarii activitatii de administrare din punct de vedere al costurilor, pot contribui la acelasi fond mai multi angajatori, in cazul in care accepta conditiile prospectului, cat si alte persoane care exercita activitati independente.

"Toate aceste prevederi sunt menite a spori atractivitatea fondurilor de pensii ocupationale, atat pentru angajatori cat si pentru angajati, a impulsiona prin conditiile flexibile constituirea unei scheme de pensii ocupationale in beneficiul angajatilor, in calitate de viitori pensionari. Faptul, ca un angajator contribuie la un fond de pensii ocupationale pentru salariatii sai, poate fi atat un stimulent cat si un factor de retentie, putand in anumite cazuri regla in favoarea angajatorului raportul dintre cerere si oferta pe piata muncii", a afirmat Dan ARMEANU.

"Astfel, pensiile ocupationale pot reprezenta un adevarat punct de referinta in relatia dintre angajat si angajator si un criteriu de selectie al angajatorului, in special in conditiile in care forta de munca este insuficienta in unele domenii", adauga Vicepresedintele ASF.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 12.12.2019

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva