Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU (ASF): Am relaxat limitele de investitii in titluri de stat pentru fondurile de pensii private


"Pandemia COVID-19 afecteaza cresterea economica pe termen scurt, prin reducerea generalizata a investitiilor si a productiei de bunuri si servicii, ceea ce forteaza intreprinderile sa-si reduca semnificativ activitatea. Mai mult, efectele pandemiei actioneaza simetric atat pe partea de cerere cat si pe partea de oferta, ceea ce va alimenta spirala de scadere a activitatii economice, conducand spre o posibila recesiune, a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private.

Conform acestuia, pandemia genereaza un val de soc pentru afaceri, gospodarii si piete financiare, rezultand o perturbare serioasa a functionarii acestora. In acest timp majoritatea statelor, inclusiv Romania, au decis sa elaboreze diferite scheme de sprijin pentru intreprinderile aflate in dificultate, cat si pentru salariatii care isi pierd temporar slujbele, fiind pregatite sa injecteze fonduri in economie sau sa acorde garantii, astfel incat odata cu sfarsitul pandemiei, economia sa isi revina intr-un timp cat mai scurt, in caz contrar costurile globale fiind greu de dimensionat.

"Tinand cont de amploarea efectelor pandemiei, bancile centrale, precum BCE si FED si alte banci centrale nationale, precum si institutiile de supraveghere financiara au luat masuri pentru asigurarea stabilitatii si bunei functionari a pietelor financiare, cu scopul de a contracara diminuarea increderii investitorilor in activitatea economica", a transmis Dan ARMEANU.

"Luand in considerare scaderile ample si volatilitatile crescute ale pietelor de capital, precum si necesitatea de a proteja activele participantilor la fondurile de pensii private de fluctuatii mari de pret ale instrumentelor de capital, A.S.F. a hotarat sa ofere posibilitatea administratorilor de pensii private de a investi in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice sau de state membre ale UE sau apartinand Spatiului Economic European, intr-un procent mai mare de 70%, modificarea limitei fiind una temporara pe o perioada de 1 an", a adaugat el.

"Avand in vedere dificultatile operationale si financiare prin care trece sectorul financiar nebancar si din dorinta de a sprijini in aceasta perioada entitatile reglementate atat din sectorul de pensii private cat si din celelalte sectoare ale pietei financiare nebancare, cat si pentru a fi solidara cu industria supravegheata, ASF a decis reducerea taxelor, comisioanelor si tarifelor datorate de entitati cu 25%, incepand cu 1 aprilie 2020 si pana la incetarea starii de urgenta", a explicat Dan ARMEANU.

Conform acestuia, in conditiile in care activitatea intreprinderilor este perturbata de restrictiile impuse de lupta impotriva COVID-19 si tinand cont de instituirea starii de urgenta prin decretul nr. 195/16.03.2020, s-a hotarat prorogarea termenului de depunere la A.S.F. a situatiilor financiare pentru anul 2019 pentru administratorii de pensii private si fondurile administrate de acestia.

In contextul conditiilor economice dificile create de pandemia COVID-19, A.S.F. a decis sa promoveze de urgenta masuri menite sa reduca neajunsurile operationale generate de COVID-19, creand pentru toate entitatile supravegheate posibilitatea ca toate raportarile si corespondenta sa fie transmise prin mijloace electronice la distanta.

Dan ARMEANU a precizat ca toate aceste masuri au fost adoptate cu scopul de a asigura stabilitatea pietelor financiare nebancare si de a proteja intereselor consumatorilor de produse financiare pe fondul situatiei fara precedent generate de aparitia si raspandirea la scara globala a virusului COVID-19.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 25.03.2020

Cele mai recente stiri:
» Fondurile private de pensii au avut performante pozitive in luna august
» ASF: Noi avizari in conducerea ALLIANZ-TIRIAC Pensii si BRD Pensii
» VIDEO: Castigatorii Galei Premiilor Pietei Asigurarilor 2020, categoria Pensii Private
» Activele totale din sistemul de pensii private au crescut cu 6,31% in primele sase luni din 2020
» Numarul petitiilor inregistrate pe piata pensiilor private s-a injumatatit in trimestrul doi
» INS: Pensia medie lunara a fost de 1.436 lei in trimestrul II
» Performanta fondurilor de pensii private in iulie 2020
» ASF: Peste 32.000 de consumatori au accesat in S1 aplicatia "Afla la ce fond de pensii esti!"
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva