Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Ce se intampla cu pensiile private din Pilonul II?


Discutiile contradictorii aparute joi dupa-amiaza referitoare la o posibila desfiintare si nationalizare a Pilonului II de pensii private obligatorii au starnit confuzii si comentarii multiple, ducand chiar la scaderea Bursei si deprecierea leului.

Indicele BET al BVB a incheiat sedinta de joi cu o scadere de 3,83%, dupa ce, pe parcursul zilei, a inregistrat o diminuare cu 4,6%.

Reamintim ca fondurile private de pensii sunt printre cei mai activi jucatori de la bursa locala.

Si moneda nationala s-a depreciat imediat dupa declaratiile facute de Ionut MISA, pana la 4,5767 de unitati/euro. BNR anuntase un curs de referinta, la ora 13:00, de 4,5503 lei/euro.

Ionut MISA, propus pentru a prelua postul de Ministru al Finantelor, a declarat joi, dupa audierile din Parlament, ca Guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii private, precizand ca banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, acestia avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III de pensii facultative.

In replica, premierul desemnat Mihai TUDOSE a afirmat Pilonul II de pensii nu se va desfiinta in timp ce presedintele PSD, Liviu DRAGNEA, a afirmat ca desfiintarea Pilonului II este "o prostie".

In cursul serii de joi, ministrul desemnat al Finantelor a revenit asupra declaratiei sale, infirmand cele spuse si precizand ca s-a produs o eroare. ''Nu pot fi nationalizate fondurile publice. Regret confuzia creata si ii asigur pe toti romanii ca un subiect atat de complex si sensibil este tratat cu maxima seriozitate si profesionalism de echipa de la Ministerul de Finante'', a precizat ministrul Ionut MISA intr-un comunicat.

"In legatura cu informatiile aparute in presa potrivit carora as fi declarat ca Guvernul are in intentie desfiintarea Pilonului II de pensii fac urmatoarele precizari: Nu am declarat ca voi sustine desfintarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intentie sa fac acest lucru. Nu exista in Programul de guvernare aceasta masura; Am raspuns unei intrebari, care probabil a fost interpretata gresit, in legatura cu posibilitatea nationalizarii Pilonului II de pensii", a spus Ionut MISA.

"Precizez inca odata, nici nu desfiintam pilonul II de pensii, nici nu il nationalizam. Nici nu as fi putut sa fac o astfel de previziune, avand in vedere ca fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat", a adaugat el.

Tot joi au reactionat si administratorii fondurilor de pensii private. Astfel, APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a transmis ca Pilonul II trebuie sa continue ca una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania.

APAPR reaminteste faptul ca Pilonul II este una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania, cu rezultate foarte bune pentru contribuabilii romani (cele mai bune randamente investitionale din Europa in ultimii 10 ani), ceea ce nu justifica in niciun fel vreo masura de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de romani.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania au implinit de curand 9 ani de functionare efectiva, respectiv de administrare privata a contributiilor virate in sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numarul participantilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de romani, iar activele nete gestionate au depasit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Avand in vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta o constituie o suma de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. euro), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani.

De asemenea, este important de reiterat faptul ca banii de pensii private ai romanilor sunt investiti in Romania, contribuind la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara. Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Amintim ca discutii despre nationalizarea pensiilor private - Pilon II au mai avut loc de-a lungul anului, ultimele avand loc in luna aprilie a.c. Atunci si Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a dezmintit zvonurile, transmitand ca "nu au fost si nu sunt discutii oficiale despre nationalizarea Pilonului II".

Acest lucru s-a intamplat dupa ce NN Pensii a transmis o scrisoare clientilor prin care ii informa ca au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le-a recomandat sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Apoi ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, si a decis retragerea autorizatiei directorului general, Raluca TINTOIU, fiind si ea amendata cu 100.000 de lei.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 30.06.2017

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU, ASF: Fondurile de pensii private reprezinta o sursa importanta de capital
» Numarul pensionarilor a scazut cu 17.000 in T1 2019. Cat a fost pensia medie?
» Cati romani economisesc intr-un fond de pensii facultative Pilon III?
» Pilon II: Activele nete ale fondurilor au avansat cu peste 21% in luna aprilie 2019
» APAPR: Noile modificari aduse OUG 114 privind pensiile private sunt un pas in directia buna
» Dragos GHEORGHE s-a alaturat echipei de Management a BCR Pensii
» Ministrul Muncii anunta ca, pana la Paste, 30 de mii de pensii vor fi majorate
» Numarul pensionarilor a scazut in 2018. Pensia medie a fost de 1.172 lei
» Modificari OUG 114: Guvernul amana pana la 31 mai aplicarea cerintei de capital suplimentar din Pilonul II
» Ponderea pensiilor private in PIB a crescut in 2018. Care e valoarea medie a unui cont din Pilonul II?


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva