Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CNIPMMR sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii


Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis ca sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii, in situatia in care Romania are nevoie de aceasta sursa de investitii in economia nationala.

"Prin pensiile private se va sigura o sursa de venituri suplimentara pentru angajatii in momentul iesirii la pensie, in conditiile in care bugetul de pensii din care este platita pensia de stat este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor", se arata in documentul CNIPMMR.

Consiliul mai precizeaza ca investitiile pe care fondurile de pensii private le fac in economie asigura pe de o parte nevoia de finantare pentru companii, asigurand in acelasi timp randamentul pensiilor private, iar pe de alta parte reprezinta principalul instrument de economisire pentru populatie, in contextul in care Romania inregistreaza una din cele mai scazute rate de economisire a populatiei pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeana fiind de 227% din PIB, in anul 2016).

In plus, Romania are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursa de investitii in economia nationala, pentru recuperarea decalajelor existente fata de media europeana!

Reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. II din OUG nr.82/2017, " incepand cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondul de pensii este de 3,75%." ceea ce reprezinta o reduce a contributiei de la 5,1%. De asemenea, din informatiile publice prezentate de reprezentantii Guvernului in ultima perioada, rezulta ca de la 1 iulie 2018, contributia la Pilonul II de pensii administrate privat va devenii optionala.

Oficialii CNIPMMR au mai aratat ca Pilonul II de pensii investeste fondurile in numele participantilor, astfel incat activele sa aduca randamente. Activele, impreuna cu randamentul investitional, sunt returnate participantilor la varsta pensionarii sub forma de pensie, completand veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privata se mosteneste, in caz de deces.

"Acest model de economisire pentru pensionare este uzual in majoritatea tarilor dezvoltate si reprezinta principala forma de asigurare a unui trai decent la pensionare in multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II sa completeze Pilonul I de pensii, care se bazeaza pe un sistem de transfer al contributiilor actualilor angajati catre actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic", se mai precizeaza in documentul publicat de Consiuliu.

Dupa 10 ani de activitate a Pilonului II, acesta a generat un randament mediu anual de 8,15%, avand active nete de 42,7 miliarde de lei in beneficiul a 7,1 milioane de asigurati.

Probleme identificate in situatia stoparii contributiilor catre Pilonul II de pensii:
  1. Nerespectarea calendarului de crestere a contributiilor - Potrivit art. 43 alin. 3 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat " In termen de 9 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an pana in anul 2015 inclusiv, respectiv cu o crestere de 0,1 puncte procentuale in anul 2016 si cu o crestere de 0,9 puncte procentuale in anul 2017, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an."
    In prezent, cota de contributie este de 3,75%, ceea ce inseamna ca venituirle din pensiile administrate privat in cadrul Pilonului II vor fi mult mai mici pentru beneficiari la momentul in care vor incepe platile pentru pensia privata..
  2. Stoparea contributiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, din a doua jumatatea a anului 2018, face ca sumele deja platite sa devina nerelevante pentru pensia suplimentara, la momentul achitarii ei, chiar daca acestea nu sunt nationalizate.
  3. Fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea sustine randamentele pozitive pentru beneficiari, in cazul stoparii contributiilor, sau isi vor retrage investitiile facute pe piata de captal din Romania.

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 06.06.2018

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva