Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CFA Romania reactioneaza la modificarile propuse pentru Pilonul II: Viitorul economic al Romaniei este in pericol!


Asociatia CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati Chartered Financial Analyst avertizeaza: "modificarile propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, sistem aflat la baza economiei romanesti si pun in pericol dreptul romanilor la un trai decent la batranete".

"Modificarile recente anuntate de Guvern in ceea ce priveste fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, elimina ceea ce este, pentru majoritatea romanilor, singurul instrument de economisire si sansa la un trai decent la varsta pensiei. Prin masurile anuntate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piata, avand in vedere cerinte de capital marite si pana la de 20 de ori, in conditiile in care veniturile din administrare vor scadea de asemenea dramatic", transmise CFA Romania.

"Posibilitatea de a retrage contributiile virate dupa primii cinci ani este de asemenea un "mar otravit". Sub aparenta beneficiilor unei lichiditati imediate, se afecteaza stabilitatea financiara pe termen lung a milioane de romani, iar statul isi creeaza premisele de a reintregi contributiile la pilonul de stat, fara a garanta pensiile viitoare", completeaza Asociatia.

In conditiile in care evolutiile demografice sunt ingrijoratoare, o astfel de masura este pur si simplu un atac la bunastarea pe termen lung a romanilor. In plus, se va alimenta si mai mult spirala inflationista in care ne aflam deja, si care va "musca" serios atat din veniturile curente cat si din economiile de-o viata ale romanilor.

Potrivit Asociatiei, prin aceste masuri, Guvernul isi creeaza singur premisele ingrijoratoare de crestere substantiala a costurilor de finantare a deficitului bugetar, iar aceste costuri crescute le vom plati tot noi, din impozite si taxe.

De asemenea, masurile anuntate pentru sectoarele de utilitati, telecomunicatii si cel bancar vor afecta grav Bursa de Valori Bucuresti, ale carei volume, in proportie de peste trei patrimi, sunt generate de societati din aceste industrii. Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicatiilor si ale utilitatilor, inclusiv accizele, vor eroda substantial traiul de zi cu zi al romanilor si vor limita accesul acestora la bunuri si servicii de calitate.

"Mentionam ca impozitarea sistemului bancar in functie de evolutia indicelui ROBOR, care in sine este o expresie a inflatiei generate de masuri anterioare ale acestui Guvern, denota o neintelegere a mecanismelor de functionare a economiei de piata si creeaza un precedent periculos.

Avand in vedere lipsa de consultare cu mediul de afaceri, a studiilor prealabile de impact si gravitatea acestor masuri pentru ansamblul economiei tarii, consideram prioritara construirea viziunii pe termen mediu si lung pentru viitorul Romaniei si al romanilor", afirma analistii.

Asociatia CFA Romania promoveaza investitiile responsabile, cu viziune pe termen lung si administrarea acestora in interesul clientilor.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA).

In prezent, CFA Romania are peste 230 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 19.12.2018

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020
» INFOGRAFIC: Valoarea totala a activelor din sistemul de pensii private reprezenta 5,83% din PIB
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au fost in crestere in luna mai 2020
» NN Pensii: Actiunile Wirecard nu se mai aflau in portofoliul fondului de pensii de Pilon II la inceputul lunii mai
» INS: Pensia medie lunara fost de 1.423 de lei in primul trimestru
» APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti
» APAPR si-a reconfirmat conducerea. Radu CRACIUN ramane Presedinte
» Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva