Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

AURSF: Scaderea contributiei la Pilonul II va reduce pensiile unui numar extrem de mare de participanti


Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) trage un semnal de alarma in ceea ce priveste consecintele reducerii contributiei la Pilonul II de pensii, aceasta decizie urmand sa reduca pensiile unui numar extrem de mare de participanti.

Reactia vine dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri - 8 noiembrie 2017, reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, incepand de anul viitor.

"Consiliul Director al AURSF dezaproba modul in care Guvernul a modificat procentul de contributie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scaderea de la 5,1% la 3,75% urmand sa reduca in viitor pensiile administrate privat ale unui numar extrem de mare de participanti. Constatam cu regret ca autoritatile au ignorat interesele participantilor, preferand sa adopte o solutie nefericita, care va afecta standardul de viata la pensie a milioane de romani", a transmis Asociatia.

"AURSF va intreprinde toate demersurile legale pe care le va considera necesare si oportune pentru a determina autoritatile sa reconsidere aceasta decizie, in sensul majorarii cotei de contributie pana la un nivel care sa asigure cel putin mentinerea contributiilor la nivelul existent pana la momentul adoptarii ordonantei de urgenta", a declarat Alin IACOB, Presedintele Asociatiei.

In acelasi timp, "AURSF solicita autoritatilor sa rezolve de urgenta si alte aspecte de maxima importanta ramase nerezolvate, printre care amintim stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate privat, amanata de multi ani, precum si identificarea de masuri pentru incurajarea participantilor noi care intra in sistem sa opteze pentru un fond de pensii administrat privat si nu sa fie repartizati aleatoriu, asa cum se intampla in prezent", a adaugat Alin IACOB.

AURSF reaminteste, totodata, ca statul roman si-a asumat obligatia legala de a majora nivelul contributiei pentru Pilonul II pana la 6%, ceea ce nu s-a intamplat.

In 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii (Pilonul II), graficul prevedea cresterea contributiilor cu cate 0,5 puncte procentuale in fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajatilor in 2008 pana la 6% in 2016. Dar, din cauza presiunilor bugetare in crestere, autoritatile au decis de cateva ori amanarea majorarii anuale.

De asemenea, Alin IACOB a atras atentia asupra unui aspect important, respectiv asupra faptului ca banii acumulati in contul fondului de pensii Pilon II sunt mosteniti de familie in cazul in care decesul participantului are loc inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie.

Recent, si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) s-a aratat ingrijorata de decizia Guvernului, estimand ca va afecta pensiile viitoare a milioane de romani.

"Reducerea in premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital", au declarat reprezentantii APAPR.

La sfarsitul lunii septembrie 2017 existau in Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulata in conturile lor este de 38 de miliarde de lei.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 10.11.2017

Cele mai recente stiri:
» Bilantul sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania
» APAPR: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos
» CFA Romania reactioneaza la modificarile propuse pentru Pilonul II: Viitorul economic al Romaniei este in pericol!
» Participantii la Pilonul II se vor putea retrage din 2019
» Legea Pensiilor s-a amanat
» VIDEO: Cati bani au pierdut romanii ca urmare a scaderii contributiei la Pilonul II?
» Cum arata "Sistemul Ideal de Pensii"?
» Studiul CFA Institute & Mercer "Sistemul Ideal de Pensii" va fi lansat vineri
» Studiu: Barbatii sunt mai preocupati de planificarea anilor de pensie. Asigurarile sunt putin cunoscute
» AmCham avertizeaza asupra posibilelor dezechilibre cauzate de cheltuielile ce decurg din proiectul de modificare a legii pensiilor


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2019 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private