Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

ASF stabileste modalitatea prin care un participant se poate retrage din Pilonul II


Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a pus, recent, in dezbatere publica un proiect de norma de stabilire a modalitatii prin care un participant din Pilonul II de pensii private obligatorii se poate retrage, la cerere, din sistem, ca urmare a aparitiei Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018.

Obiectivul principal al proiectului de act normativ consta in armonizarea actualelor prevederi ale Normei nr. 1/2015 cu prevederile OUG nr. 114/2018 (privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene) in vederea crearii cadrului legal de incetare a platii contributiei la un fond de pensii administrat privat, se arata in Nota de prezentare a proiectului ASF.

Conform documentului, necesitatea emiterii acestui act normativ consta in detalierea prevederilor art. 81 pct. 3 si 4 din OUG nr. 114/2018. Intrucat prevederile art. 81 pct. 3 si 4 din OUG nr. 114/2018 au intrat in vigoare incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv de la data de 29.12.2018, dispozitiile normei trebuie aplicate cu celeritate de catre administratorii de fonduri de pensii administrate private, respectiv de catre C.N.P.P., in calitate de institutie de evidenta.

Textul integral al proiectului este disponibil AICI. Cititi AICI Nota de prezentare a proiectului.

Propunerile si observatiile pe marginea proiectelor de norma pot fi comunicate la adresa reglementare.pensii@asfromania.ro , pana pe date de 18 februarie 2019.

Principalele modificari aduse

Prin proiectul de act normativ se modifica si completeaza Norma nr. 1/2015, in principal cu prevederi referitoare la:

- Modalitatea prin care un participant solicita incetarea platii contributiei la un fond de pensii administrat privat;

- Etapele procesului de transmitere a informatiilor, prin intermediul rapoartelor prevazute de actul normativ, in relatia dintre administrator, institutia de evidenta si A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului in Registrul participantilor detinut de catre C.N.P.P.;

- Introducerea unui articol distinct prin care se precizeaza faptul ca, in conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018, contul participantului ramane activ si dupa incetarea platii contributiei la fond;

- Introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind incetarea platii contributiei la un fond de pensii administrat privat.

- Introducerea unui articol distinct prin care se specifica data de la care isi produce efecte cererea de incetare a platii contributiilor.

Astfel, participantii care au contribuit la Pilonul II o perioada de minim 5 ani pot solicita retragerea din sistem prin informarea administratorului si completarea unui cereri - cadru de incetare a platii contributiei. Cererii i se ataseaza si o copie dupa actul de identitate. De asemenea, participantii vor completa si cate o cerere pe propria raspundere.

"Cererea de incetare a platii contributiilor la fondul de pensii administrat privat depusa de catre un participant in baza art. 32 alin. (6) din Lege produce efecte incepand cu contributiile aferente lunii in care a fost depusa", se arata in Proiectul de Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

Contul participantului care a incetat plata contributiei ramane activ pana la deschiderea dreptului la pensia privata.

Fondurile de pensii private obligatorii - Pilon II aveau active nete in valoare de 47,57 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, in crestere cu 19,7% fata de nivelul din luna similara a anului precedent, insa in scadere cu 1,2% fata de luna noiembrie, conform informatiilor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In decembrie 2018, numarul total al participantilor la Pilonul II a ajuns la 7,25 milioane de persoane, comparativ cu 7,21 milioane de persoane in luna noiembrie si 7,04 milioane de persoane in decembrie 2017.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Radu CRACIUN: OUG 114 strica planurile de afaceri ale administratorilor din Pilonul II. Comisioanele scad cu 70%
Ce active detin cele sapte fonduri de pensii private din Pilonul II

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 14.02.2019

Cele mai recente stiri:
» Pilon II: Activele fondurile de pensii private au atins 61,87 miliarde lei in luna aprilie
» Administratorii trimit 8 milioane de plicuri verzi cu toate informatiile despre pensia privata
» Activele fondurilor de pensii private s-au majorat in luna martie
» Dan ARMEANU, ASF: Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare
» NN Pensii: Pilonul II este o forma de economisire pentru pensie ce are la baza o strategie investitionala pe termen lung
» APAPR: Efectele crizei COVID-19 asupra fondurilor de pensii private
» INS: In 2019 numarul pensionarilor a scazut cu 50.000 fata de 2018. Cat a fost pensia medie?
» Dan ARMEANU (ASF): Am relaxat limitele de investitii in titluri de stat pentru fondurile de pensii private
» Pilon II: Activele administrate au depasit 62,8 mld. lei in februarie. Afla situatia tuturor fondurilor!
» Dan ARMEANU: ASF este in plin proces de elaborare a normelor de aplicare a legii privind pensiile ocupationale


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva