Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

APAPR: Efectele crizei COVID-19 asupra fondurilor de pensii private


Restrictiile impuse libertatii de miscare a persoanelor si bunurilor in contextul crizei COVID-19 au afectat semnificativ economia globala, pietele de capital si cotatiile tuturor activelor financiare, iar scaderile cotatiilor bursiere de circa 25% in Romania si principalele piete europene (Germania, Franta, Marea Britanie) au dus la o depreciere temporara a valorii activelor administrate de Pilonul II de pensii private, anunta Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Administratorii Pilonului II dau asigurari ca gestioneaza banii economisiti de romani cu maxima responsabilitate si prudenta in aceasta perioada dificila, care va fi depasita cu bine.

Conform documentului transmis, performantele investitionale ale Pilonului II raman pozitive atunci cand sunt privite pe termen mai lung (1, 3, 5 si 10 ani). Situatia actuala este temporara, cauzata de o situatie obiectiva evidenta, iar experienta arata mereu o recuperare a valorii activelor odata cu revenirea la normal a activitatii economice.

"Economia globala si toate pietele financiare internationale au fost afectate in ultimele luni de efectele pandemiei cu noul Coronavirus, precum si de restrictiile impuse libertatii de miscare a persoanelor si bunurilor, o situatie fara precedent in istoria moderna a umanitatii. In mod cu totul firesc, statele lumii dau in aceste momente grele prioritate protejarii vietilor omenesti si nu evolutiei economiei. In prezent, o buna parte a economiei globale este oprita, iar pietele financiare reflecta acest lucru prin deprecierea activelor. Cu totii vedem ca nu exista stat sau domeniu care sa nu fie afectat de aceasta criza globala, iar Romania nu face exceptie", se precizeaza in comunicatul APAPR.

Fondurile de pensii private reprezinta o oglinda fidela a evolutiei economice, a pietei muncii dar si a pietelor financiare pe care investesc, cu prudenta si responsabilitate, banii economisiti de romani. Ca urmare a socului puternic suferit de pietele financiare, fondurile de pensii private din Romania se confrunta cu o depreciere temporara a valorii activelor administrate.

Potrivit analizei, pe primele trei luni ale acestui an, aceasta depreciere este in medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania. Aceasta evolutie este cauzata in principal de scaderile pe care le-au inregistrat pietele financiare globale. Bursa de Valori de la Bucuresti a scazut cu 24% pentru aceeasi perioada, bursele din Marea Britanie si Germania cu 25%, iar bursa din Franta cu 26%.

Experienta tuturor crizelor precedente ne arata ca fondurile de pensii private sunt insa printre actorii financiari cel mai putin afectati de volatilitate, intrucat isi investesc activele si fac plati pe termen foarte lung. De aceea nu se poate vorbi de "pierderi" propriu-zise in ceea ce priveste evolutia actuala a banilor din Pilonul II, ci de "deprecieri" temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectati de aceste scaderi conjuncturale, iar putinii participanti care ies la pensie in aceasta perioada din Pilonul II sunt protejati de mecanismul garantiei absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decat valoarea contributiilor minus comisioanele legale) si de performantele investitionale trecute ale fondurilor de pensii.

"In context, trebuie amintit si faptul ca rezultatele investitionale ale tuturor fondurilor de pensii private raman in continuare pozitive daca le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% in ultimul an (martie 2019 - martie 2020) ; medie anuala de +2,2% in ultimii 3 ani ; medie anuala de 3% in ultimii 5 ani si medie anuala de 5,6% in ultimii 10 ani", mentioneaza sursa citata.

In plus, conform APAPR, performantele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung. Panica nu este justificata in cazul unor scaderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criza globala. Odata cu asteptata revenire economica, pietele financiare isi vor reveni si ele, la fel si rezultatele fondurilor de pensii si de investitii, asa cum s-a intamplat de fiecare data, inclusiv dupa criza financiara din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire il avem chiar in anul 2019, cand performanta medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% dupa cea de doar 1% in 2018, cauzata de efectele nefaste ale OUG 114/2018.


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 02.04.2020

Cele mai recente stiri:
» Fondurile private de pensii au avut performante pozitive in luna august
» ASF: Noi avizari in conducerea ALLIANZ-TIRIAC Pensii si BRD Pensii
» VIDEO: Castigatorii Galei Premiilor Pietei Asigurarilor 2020, categoria Pensii Private
» Activele totale din sistemul de pensii private au crescut cu 6,31% in primele sase luni din 2020
» Numarul petitiilor inregistrate pe piata pensiilor private s-a injumatatit in trimestrul doi
» INS: Pensia medie lunara a fost de 1.436 lei in trimestrul II
» Performanta fondurilor de pensii private in iulie 2020
» ASF: Peste 32.000 de consumatori au accesat in S1 aplicatia "Afla la ce fond de pensii esti!"
» Dan ARMEANU: Informarea participantilor prin mijloace electronice, un pas important pentru digitalizarea sistemului de pensii private
» Performanta fondurilor de pensii private in luna iunie 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva